Стимулювання боржників та податкові новини

Внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів, заборона перереєстрації та зняття з обліку авто та інші актуальні новини, які потрібно знати кожному.

Отже, давайте розбиратись.

Інновації у податковій сфері.

В Електронному кабінеті ДФС реалізовано автозаповнення рядків податкової декларації з ПДВ та додатку 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)», додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)», додатку 6 «Довідка (Д6) подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів» на підставі даних Єдиного реєстру податкових накладних. Згідно з відомостями ДФС, зазначений сервіс працює в тестовому режимі.

Також розділ «СЕА ПДВ» було доповнено новим сервісом «Інформація про суму перевищення». За допомогою даного сервісу платникам надано можливість перегляду інформації щодо даних розрахунку суми перевищення та результату порівняння даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН.

Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів.

З 24 серпня 2018 року набирають чинності зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затверджені наказом Міністерства фінансів України № 589.

Головними новаціями Наказу є врегулювання питання взяття на облік в контролюючих органах «представництва донорської установи в Україні» та присвоєння реєстраційного (облікового) номеру. Місцем обліку в контролюючих органах «представництва донорської установи в Україні» є його місцезнаходження.

Підставою для взяття на облік представництва донорської установи в Україні є:

  • копія посвідчення про реєстрацію представництва донорської установи в Україні, отримана від Мінекономрозвитку відповідно до Постанови № 153, або лист-звернення, в якому зазначається адреса представництва в Україні
  • копія посвідчення про реєстрацію представництва донорської установи в Україні, подані представництвом.

У разі отримання від Мінекономрозвитку інформації про наявність податкових пільг у представництва донорської Установи, передбачених законодавством та міжнародними договорами України в рамках реалізації проектів (програм) до реєстру платників податків – нерезидентів вноситься ознака «має право на податкові пільги». Якщо представництво донорської установи в Україні звільнено від сплати всіх видів податків на території України, таке представництво донорської установи в Україні обліковується в контролюючих органах з ознакою «не є платником податків».

Спрощується порядок подання постійними представництвами нерезидентів заяви на реєстрацію як платника податку на прибуток (за формою № 1-РПП).

При поданні такої заяви з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» необхідно заповнювати:

  • дані про контролюючий орган;
  • код ЄДРПОУ;
  • повне найменування та головного бухгалтера постійного представництва нерезидента в Україні.

Нагадаю, що до зазначених змін необхідно було заповнювати форму заяви повністю.

Наказом № 589 доповнено п. 13.2. Порядку № 1588, де визначено, що до відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, включеного до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ – реєстр, який веде державна служба статистики), проте який не перебуває на обліку у відповідному контролюючому органі, таким органом вживаються заходи щодо подання таким підрозділом документів для взяття на облік у встановленому законодавством порядку. Такий платник податків обліковується в контролюючому органі з ознакою «платник не подав заяви для взяття на облік».

Боржники не мають права перереєструвати авто.

Кабмін прийняв постанову, внісши відповідні зміни в Порядок державно реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, самохідних машин на шасі автомобілів, мотоциклів, причепів та напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів, мопедів.

Зокрема, згідно з документом, у разі наявності відомостей про особу в Єдиному реєстрі боржників перереєстрація, зняття з обліку транспортного засобу не проводиться.

Нагадаю, що єдиний реєстр боржників – це систематизована база даних про боржників, що є складовою автоматизованої системи виконавчого провадження та ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна.

 

Тож ось, що ми маємо:

  • продуктивні інновації, які можуть поліпшити ведення податкової звітності:
  • цікавий важіль тиску на боржників, в основу якого покладено правило “Хто не платить, той не їздить”.
  • та, мабуть, двояке положення Мінфіну. З одного боку, регулювання обліку представництв донорських установ та спрощення деяких процедур, а з іншого – сумнівні новації.

Багатообіцяючі новини.

Схожі матеріали