Alternative Text

Перші два кроки щоб не втратити бізнес

Цей матеріал має бути корисним для тих, кого не цікавлять події, що відбулись або відбудуться, так саме, як і те, що з’явиться у стрічці новин. Нижче хочу розповісти саме про те, про що у новинних ресурсах напевно не напишуть.

Це не дослідження політичних перепетій, не підбірка матеріалів, а реальний аналіз того, що відбувається у світі, – відслідковування трендів, яких часто не помічають, а варто було б! Такий формат дозволить все більшій кількості українців розуміти, куди реально нам треба рухатись та вміти дивитись заздалегідь. 

Тож сьогодні я б хотів обговорити не менш важливу та цікаву тему – бізнес. Але не в тому розумінні, в якому ми звикли про нього чути, а подивитися на це поняття під іншим кутом, і побачити те, що сьогодні, на жаль, бачать не всі.

З чого починається бізнес та будь-яке підприємництво? З ідеї! А що далі? Все як по накатаній: реєстрація, договори, папери, найм співробітників, постачання товарів чи послуг тощо. Потім починається рутина, проблеми з податковими, підлеглими, а далі – знову все по колу. При чому я впевнений, що коли у підприємця тільки но виникала ідея,- думав він зовсім про інше. 

Про що саме? Він/вона гадали, що налагодити сам процес не займе багато часу, а далі – знову ідеї, проекти, втілення задумів і все більше творчості, бо кожен підприємець по-своєму митець.

На жаль, сьогодні (і особливо це притаманно Україні) наші підприємці мають безліч проблем, які пов’язані з бюрократичними моментами в управлінні, контролем, пошуком виходів з кризових ситуацій, і на інтегрування ідей часу і зусиль зовсім не лишається. 

Є два виходи: забити та працювати далі у штатному режимі або імплементувати цю систему під себе (делегувати, відстоювати права, пропонувати нововведення). Сьогодні в Україні є безліч інстанцій, які мають повноваження для того, аби реально допомогти та пролобіювати інтереси бізнесу. Чому ж вони не звертаються? Чому не питають, не пропонують? Не зрозуміло, але мені здається, що більшість просто не знає про такі можливості. Я зараз кажу не про великі міста-мільйонники.

Це перший крок – підлаштовувати державу під умови ведення бізнесу, бо державне управління та регулювання створене для того, аби справедливо, чесно і неупереджено допомагати бізнесу. І ми маємо прагнути до цих ідеалів, щоправда поки що це віддалена перспектива. 

І друге, що повинен робити будь-який підприємець – ставити цілі, планувати, масштабуватись, винаходити та не забувати мріяти. Так, сьогодні вся країна чекає інвесторів, але часто вихід і допомогу варто чекати від себе. Я впевнений, що левова частка підприємств в Україні можуть і знають, як їм рости, розвиватись і масштабуватись за таких умов, але поки що страшно. Ми чекаємо іноземних інвесторів. А якщо їх не буде? Хіба не так ми живемо останні роки? 

Варто вміти відстоювати своє та навчитись жити в тих умовах, які, на жаль, склались. А далі, впевнений, – краще! 

P.S: якщо сумніваєтесь і не знаєте як, можу порадити гарну літературу – «Креатив по правилам. Від ідеї до готового бізнесу». Знаю, можливо, деякі речі здадуться очевидними, але погляньте на це під іншим кутом. Впевнений, щось цікаве таки знайдете!

Схожі матеріали