Alternative Text

Все що ви могли пропустити за тиждень. Дайджест правових новин 2019 року

Перший тиждень року – це завжди бум правових подій і новел, які вносять зміни в цілу низку вже звичних норм. 2019 рік не став виключенням. Тож сьогодні пропоную поговорити про важливі нові правові норми, які встигли вступити у дію з першого січня.

Почнемо, певно, з найважливішого – зі збільшення розміру мінімальної зарплати, яка прописана у Законі № 2629-VIII про Держбюджет-2019.

Норма закону передбачає мінімалку у розмірі 4173 гривні. Далі – прожитковий мінімум для працездатних осіб, який з 1 січня становить 1921 гривню, потім (з 1 липня) його підвищать до 2007 гривень, а з 1 грудня – 2102 гривні. Ну і, відповідно, було підвищено ставки судового збору, коротку таблицю з новими цінами я вже лишав для вас.

Також змінились і інші показники, які є похідними від цих сум, наприклад: розмір санкцій за порушення трудового законодавства, поріг індексації зарплати, мінімальний розмір ЄСВ, відшкодування втраченого заробітку, оплата вільних від роботи днів під час навчання, вихідна допомога та розмір аліментів, для дітей прожитковий мінімум тепер становить від 1626 до 2218 гривень.

З 1 січня вступили в силу і зміни до Бюджетного кодексу щодо рентної плати, сплати ПДФО. Крім того, Мінфін отримав доступ до реєстрів і банківської таємниці для верифікації субсидій, пільг та пенсій.

Наступна сфера, де з січня відбулись зміни – це сфера податків, а саме такі зміни:

·  cтавку земельного податку для лісових земель обмежено до 0,1 % від нормативної грошової оцінки;

·  акцизним складом тепер вважатимуть приміщення, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник здійснює виробництво, обробку, розлив тощо спирту, горілки, лікеро-горілчаних виробів і пального;

·  платники єдиного податку, що реалізують лікарські засоби і медичні вироби, будуть зобов’язані використовувати РРО;

·  не можна відмовитися від податкової пільги з ПДВ чи припинити її;

·  пеня нараховуватиметься при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником або податковим агентом, у тому числі у разі зміни податкової звітності в результаті самостійного виявлення платником податків помилок згідно зі ст. 50 ПКУ – після закінчення 90 календарних днів (270 календарних днів у разі здійснення платником податків самостійного коригування згідно з пп. 39.5.4 ПКУ);

·  інше.

Також було збільшено строки оскарження рішень контролюючих органів. Відтепер оскаржити рішення контролюючого органу, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень такого органу, встановлених ПКУ або іншими законами України, можна до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти робочих днів, наступних за днем отримання оскаржуваного рішення.

Зміни торкнулись і сільського господарства. З 1 січня фермери можуть використовувати землі сільгосппризначення в масиві без зміни їх цільового призначення. Також власники таких земельних ділянок зможуть ними обмінюватися. Землекористувач, який використовує значну частину земель масиву, зможе отримати в оренду землі під польовими дорогами.

Крім того, орендарі отримали право надавати землю в суборенду орендареві іншої земельної ділянки в тому самому масиві без узгодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору. Також урегульовано механізм проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення.

Що стосується фінансової сфери, то тепер НБУ дозволив здійснювати обмін валюти через термінали та банкомати.

Придбати-продати валюту в терміналах та банкоматах банків можна без наявності карткового рахунку. Операції проводяться винятково з готівкою. Користувач може обміняти гривні на долари, євро або іншу валюту, яку запропонує апарат. Протягом 15 хвилин можна буде провести зворотню операцію. І при обміні до 150 тисяч гривень не потрібно вказувати особисті дані.

Ще з 1 січня діють нові правила кредитування. Відтепер банки зобов’язані використовувати інформацію стосовно боржників, умов кредитних операцій, виконання зобов’язань за такими операціями, класу боржників з Кредитного реєстру НБУ для оцінки ризиків кредитування. Така інформація надається банківським установам швидко і безкоштовно.

Зміни торкнулись багатьох сфер, кримінально-процесуальних норм, питань медицини та іншого. Продовження – у наступних блогах.

Схожі матеріали